Et kommersielt samarbeid med Crew Media.

Axo form

15,9% 100.000 o/5 år Kost40256 Tot140256

Forbrukslån

I samarbeid med låneagenten Axo Finans forteller vi deg alt du trenger å vite om forbrukslån.

Hva er et forbrukslån?

De aller fleste har hørt om forbrukslån før, men det er ikke like klart for alle hva det faktisk innebærer. Her skal vi forsøke å oppklare noen av de vanligste misforståelsene.

Et forbrukslån er det samme som et lån uten sikkerhet. Det betyr at man ikke trenger å tilby utlåneren noen form for sikkerhet eller garanti for at de skal få pengene sine tilbake. Dette skiller et forbrukslån fra for eksempel et boliglån, hvor det er boligen som står som bankens sikkerhet i tilfelle lånet blir misligholdt.

En av de største fordelene med et forbrukslån er dermed at pengene kan brukes på hva som helst.


Større risiko for utlåneren

Det stilles altså ikke krav om sikkerhet for å få innvilget et forbrukslån. Som følge av dette setter utlåneren en høyere risikopremie (rente) på lånet, og gjør dermed opp for usikkerheten. Dette er årsaken til at et forbrukslån har høyere rente enn et boliglån.

Smålån og kredittkort har til gjengjeld enda høyere risiko, og dermed enda høyere renter. Hvis du lurer på om du skal ta opp et forbrukslån eller handle på kreditt, bør du velge førstnevnte for å holde kostnadene mest mulig nede.

Jo høyere risiko, jo høyere rente.


Hva brukes forbrukslån til?

Folk bruker lån til mange forskjellige ting. I Norge har man mulighet til å ta opp så mye som 500 000 i usikrede lån, og man har dermed mange muligheter. Vi har samlet noen av de vanligste formålene her.

forbrukslån uten sikkerhet

Renovering

Over 30% av norske husholdningers totale forbruk er utgifter til bolig, og nordmenn er på verdenstoppen når det gjelder oppussing og renovering. Derfor er det kanskje ikke så overraskende at en stor del av forbrukslån går til nettopp dette formålet.


Uforutsette utgifter

En annen stor post er uforutsette utgifter, og i denne kategorien går lånet til for eksempel å betale regning fra tannlegen, reparere bilen eller kjøpe nye hvitevarer. Ekspertene anbefaler å ha en bufferkonto som tilsvarer en til tre månedslønner for å dekke slike utgifter. Har du ikke en slik konto når uhellet ute, kan det være en løsning å søke om forbrukslån.


Realisere planer og drømmer

Noen bruker forbrukslånet på å starte en bedrift, dra på ferie, feire bryllup eller lignende. Dette er gjerne en løsning for mennesker som av ulike årsaker ikke har anledning til å spare, men heller vil ha en nedbetalingsplan å forholde seg til.


Refinansiere gjeld

Å refinansiere gjeld innebærer å ta opp et nytt lån for å slette den gamle gjelden, og deretter få en ny nedbetalingsplan å forholde seg til. Her er det viktig at det nye lånet har lavere rente og bedre vilkår enn hva man har hatt tidligere. Ved å oppnå dette kan man kutte de månedlige kostnadene sine, i noen tilfeller med flere tusen kroner.


Å refinansiere betyr å erstatte eksisterende gjeld med ny gjeld.

finn forbrukslån

Hva koster et forbrukslån?

Prisen på et forbrukslån finner du i renter, gebyrer og eventuelle andre kostnader knyttet til lånet som fakturaavgifter. Prisen kan variere utrolig mye fra långiver til långiver, og hvor lang nedbetalingstid du velger spiller også inn på de løpende kostnadene. Dersom du søker om et lån, vil du vanligvis få presentert prisen på to måter:


Nominell rente

Nominell rente er lånets grunnkostnad. Denne blir beregnet individuelt, blant annet på grunnlag av personlige forhold og økonomiske situasjon. I tillegg styres den av gjeldende markedssats og utlånerens interne retningslinjer.


Effektiv rente

Den effektive renten består av nominell rente, pluss alle gebyrer og kostnader som følger med lånet. Når du får presentert et lånetilbud er det derfor den effektive rentesatsen du bør undersøke. Det er denne som forteller deg hva lånet faktisk koster.

forbrukslån med lav rente

Hvordan finner jeg det billigste lånet?

Med store variasjoner i pris fra långiver til långiver, er det ikke rart at mennesker som søker lån bruker god tid på å finne det billigste forbrukslånet. Dette er ikke alltid så lett for vanlige folk som ikke er vant til å bruke finansielle termer og uttrykk. Dessuten tar det lang tid å søke til hver eneste utlåner og sammenligne alle tilbudene som kommer i retur.

 

Her kommer låneagenter som Axo Finans inn i bildet. Axo Finans tilbyr gratis sammenligningstjenester av lån, og garanterer svar i løpet av et par timer (innenfor deres åpningstider). Som sluttbruker trenger du bare å fylle inn én elektronisk søknad, som deretter blir videresendt til en rekke forskjellige banker og långivere.


Tilbud om forbrukslån

Tilbudet om rentesats har utrolig mye å si for sluttkostnaden av lånet, spesielt hvis det er snakk om et stort lån som skal nedbetales over mange år. Derfor er det så viktig å få tilbud fra mange forskjellige banker.

 

Hos Axo Finans blir sammenligningen av tilbud gjort for deg, og du får presentert den beste og billigste avtalen. Tilbudet blir vanligvis stående i 30 dager slik at du har god tid til å bestemme deg. Hvis du syns det blir for dyrt eller har ombestemt deg, er det bare å takke nei.

 

I samarbeid med Axo Finans hjelper vi forbrukere med å ta bedre økonomiske avgjørelser. Axo Finans følger Finanstilsynets retningslinjer for forsvarlig utlånspraksis

Font Resize