Et kommersielt samarbeid med Crew Media.

Axo form

15,9% 100.000 o/5 år Kost40256 Tot140256

Lånekalkulator

En lånekalkulator er et praktisk verktøy som lar deg beregne utgiftene på et lån før du takker ja til en avtale.

Hva er en lånekalkulator?

En lånekalkulator brukes til å regne ut hvor mye et lån kommer til å koste deg totalt sett, og hva termingebyrene blir. Man bruker ulike typer kalkulatorer for å beregne forskjellige typer lån. En kalkulator for boliglån vil for eksempel være litt annerledes enn en kalkulator til forbrukslån.

Noen kalkulatorer lar deg velge forskjellige rentesatser, slik at du kan eksperimentere med renteøkning. Andre kalkulatorer fyller inn en fast effektiv rente direkte.

De fleste kalkulatorer lar deg også velge hvor lang nedbetalingstid du ønsker. 25 år er vanlig for et boliglån, mens et forbrukslån ikke kan ha lenger nedbetalingsperiode enn 15 år.

Kun et estimat

I motsetning til hva mange tror viser lånekalkulatoren kun et estimat. Du kan altså ikke ta med deg svaret til banken og kreve å få de samme vilkårene. Kalkulatoren bruker gjennomsnittlige tall i beregningen, noe som betyr at det endelige rentetilbudet du mottar kan være både lavere og høyere.

Hvis du er ute etter å vite hva slags rente du kan få tilbud om, må du sende inn en reell søknad til den aktuelle långiveren. Slike søknader er uforpliktende, og du binder deg ikke til noen avtale ved å sende inn en søknad.

Hvorfor er lån forskjellige?

Det finnes mange ulike benevnelser på lån. Boliglån, forbrukslån, kredittlån og billån er noen av disse. Ved noen lån stilles det krav til sikkerhet i form av bolig, bil eller andre formuesgjenstander, noe som betyr at långiveren kan ta pant i låntakers eiendeler dersom lånet blir misligholdt.

 

Andre lån er usikrede, og disse går under betegnelsen lån uten sikkerhet. Slike lån innebærer en større risiko for den som låner ut penger, og derfor er risikopremien (renten) høyere på slike lån. Til gjengjeld kan man bruke pengene på hva man vil, som å reise på ferie eller renovere hjemme hos seg selv.

Les mer: Fordeler og ulemper med lån til ferie

Refinansieringslån

Beregn kostnaden

Å ta opp et lån er en stor økonomisk avgjørelse, og ingenting man bør ta for lett på. Derfor ønsker mange å beregne hvor mye lånet kan komme til å koste på forhånd, slik at de med sikkerhet vet at de kan håndtere terminbeløpene. En kalkulator til lån kan brukes til å regne ut et estimat, men gir ikke et endelig svar.

 

I tillegg til renten er det også andre ting som bestemmer hvor mye lånet kommer til å koste. Den største faktoren er lånets nedbetalingstid – jo lengre tid som går, jo dyrere blir lånet totalt sett. For å holde kostnadene nede prøver man vanligvis å ha så kort løpetid som mulig, samtidig kan man ikke betale mer i avdrag enn man har mulighet til.

 

I tillegg til renter er lånets vilkår med på å bestemme totalkostnaden.

Vilkår og betingelser

I forbindelse med et lån er vilkår det samme som bindende betingelser, eller forutsetninger for å inngå en avtale. Ulike vilkår som kan stilles til den som søker er for eksempel:

  • Alder
  • Inntekt
  • Oppholdssted
  • Betalingsanmerkninger

Dersom du takker ja til å låne penger vil du motta en kredittavtale, eller et gjeldsbrev. Her finnes det vilkår som du må forholde deg til under hele lånets løpetid, og det er derfor lurt å lese gjennom hele avtalen før du skriver under. Vilkår kan for eksempel dreie seg om hvor fleksibel nedbetalingsplanen er, hva som er konsekvensen ved å utsette en termin og hvilke gebyrer og andre kostnader som er knyttet til lånet.

Slik informasjon får du ikke fra en lånekalkulator. Dersom du ønsker å ha alle fakta på bordet, er det enkleste å sende inn en uforpliktende søknad slik at du mottar et reelt tilbud.

Axo Finans
Font Resize