Et kommersielt samarbeid med Crew Media.

Axo form

15,9% 100.000 o/5 år Kost40256 Tot140256

Sammenligne forbrukslån

Det er lurt å sammenligne forbrukslån før du takker ja til en avtale, spesielt hvis du er ute etter en lavere rente.

I samarbeid med Axo Finans får du hjelp til å finne det billigste forbrukslånet.

Dette er et forbrukslån

Et forbrukslån er en form for usikret lån som vanligvis går til forbruk. At lånet er usikret innebærer at man ikke trenger å tilby långiveren noen form for sikkerhet eller garanti for at pengene skal betales tilbake. Dette skiller et usikret lån fra for eksempel et boliglån, der boligen står som sikkerhet og banken kan ta salgspant i boligen ved misligholdelse av lånet.

Siden det ikke stilles krav til sikkerhet, tar långiveren på seg en større risiko ved å tilby forbrukslån til privatpersoner.

Dette gjøres opp for ved å sette en høyere risikopremie på lånet, og derfor er usikrede lån dyrere enn lån med sikkerhet. Til gjengjeld er forbrukslån mindre kostbart enn å handle på kreditt eller avbetaling. Et forbrukslån er derfor et bedre valg dersom du trenger økonomisk handlefrihet i forbindelse med et prosjekt.

Hva brukes forbrukslån til?

Et forbrukslån kan være en god løsning i mange tilfeller. De vanligste årsakene til at folk søker om forbrukslån er:

  • Uforutsette utgifter og reparasjoner
  • Renovering og oppussing
  • Realisere planer og drømmer

Et forbrukslån er en fleksibel låneform, fordi pengene raskt blir utbetalt og man kan bruke lånet på akkurat hva man vil. I tillegg stilles det lavere formelle krav ved et usikret lån enn et sikret lån. Samtidig er et lån uten sikkerhet dyrere enn andre låneavtaler, og derfor bør man tenke seg godt om før man i det hele tatt søker.

Nominell og effektiv rente

Uforutsette utgifter

Uforutsette utgifter er en svært vanlig årsak til å velge forbrukslån. Ekspertene anbefaler at man har spart opp en økonomisk buffer som tilsvarer 1-3 månedslønner, for å dekke nettopp utgifter som ikke var forventet. Dersom du ikke har det, kan løsningen være å låne penger. Regningene må betales, og det er bedre å få det unna enn å ende opp med forsinkelsesgebyrer og inkasso.

 

Renovering

Andre velger å ta opp et forbrukslån i forbindelse med renovering og oppussing. Dette er typiske prosjekter hvor det er vanskelig å beregne budsjettet på forhånd, og kostnadene raskt kan bli høyere enn man hadde regnet med. Heller enn å sette prosjektet på pause, velger noen å ta opp et forbrukslån for å ha økonomisk spillerom.

 

Realisere planer og drømmer

Forbrukslån benyttes også ved oppstart av prosjekter eller realisering av planer. Dette kan for eksempel være å starte en bedrift, reise på ferie, feire bryllup eller lignende. I Norge kan man låne opptil 500 000 kroner i usikrede lån, noe som betyr at man har stor handlefrihet til å låne akkurat så mye som man trenger.

 

Sammenligne forbrukslån

Et forbrukslån er mer kostbart enn et sikret lån, og derfor er mange interessert i å finne den långiveren som tilbyr den laveste effektive renten på forbrukslånet. Dette er kun mulig å gjøre ved å sammenligne bankenes og långivernes tilbud. De fleste banker som tilbyr usikrede lån opererer med et renteeksempel, men det er ingen garanti for at du får akkurat denne prisen når du søker lån.

Les mer: Derfor lønner det seg å sammenligne forbrukslån

For å finne ut av hvilken rente du kan få tilbud om, kreves det derfor at man sender inn en lånesøknad. Slike søknader er kostnadsfrie og uforpliktende, så du risikerer ingenting ved å gjøre dette. Ved å sende inn en søknad får du all informasjonen du trenger til å ta et valg, i tillegg til å finne det beste forbrukslånet.

 

Slik sammenligner du flere banker og långivere

Renten på lånet er det første man ser på når man sammenligner lån. Den største utfordringen her er at renten blir bestemt av långiveren på grunnlag av en individuell vurdering av hver enkelt søker. Derfor kan rentetilbudet variere mye fra person til person, og også fra långiver til långiver.

Når du sammenligner forbrukslån er det spesielt to rentetyper som er viktige: Effektiv og nominell rente. Nominell rente er lånets grunnkostnad og bestemmes blant annet av markedsprisen. Effektiv rente omfatter den nominelle renten, i tillegg til alle gebyrer og kostnader som er knyttet til lånet.

For å sammenligne prisene på forbrukslån, må man se på den effektive renten.

I tillegg til nominell og effektiv rente, undersøker man også andre forhold som kan påvirke lånets kostnad. Dette kan være etableringsgebyr, termingebyr og andre kostnader. I tillegg til dette ser man på avtalens fleksibilitet – det billigste forbrukslånet vil ikke lenger være så billig hvis du ender opp med skyhøye forsinkelsesgebyrer.

Søk via en låneagent

En låneagent er en finansiell aktør som spesialiserer seg på å sammenligne forbrukslån. Dersom du er ute etter et billig forbrukslån, gjør du lurt i å gå via en låneagent. I samarbeid med Axo Finans får du sammenlignings- og formidlingstjenester kostnadsfritt og uforpliktende. Tilbudet blir stående i en periode, slik at du har god tid til å bestemme deg.

 

Slik foregår søknadsprosessen hos en låneagent

Som kunde sender du kun inn én søknad via låneagenten, som deretter sender søknaden videre til forskjellige banker og långivere samtidig. Dette sikrer at det er långiverne som må konkurrere om å få den samme kunden, og ikke motsatt, og det bidrar til å holde prisene på markedet nede.

Når låneagenten har mottatt svar fra alle sine långivere, starter prosessen med å sammenligne forbrukslån. Låneagenten undersøker alle forhold som kan ha påvirkning på lånets totalkostnad. Til slutt får kunden presentert det beste tilbudet.

 

Profesjonell hjelp med en låneagent

Låneagenten er ansvarlig for at långiverne følger opp sine forpliktelser til tilbudet du mottar. Viser det seg at utlåner ikke følger opp sine forpliktelser, er låneagenten forpliktet til å melde fra om dette og avslutte samarbeidet med den aktuelle långivere. Når lånepapirene er signert av kunden og returnert til banken, er låneagentens ansvar avsluttet.

 

Sammenligne forbrukslån på egenhånd

Ønsker du allikevel å sammenligne forbrukslån på egenhånd, kan du bruke følgende spørsmål som huskeliste:

  • Er den effektive renten lav?
  • Hvor mange gebyrer medfølger?
  • Har lånet gode vilkår?
  • Er nedbetalingsplanen realistisk?
  • Er dette en seriøs aktør?

En seriøs aktør skal følge Finanstilsynets retningslinjer for forsvarlig utlånspraksis.

Det kan være nyttig å bruke en lånekalkulator til å sammenligne lån uten sikkerhet. Dette er et digitalt verktøy som gir det et estimert svar på hvor mye lånet vil koste.

Axo Finans
Font Resize