Et kommersielt samarbeid med Crew Media.

Axo form

15,9% 100.000 o/5 år Kost40256 Tot140256

Låne penger lav rente

Er du ute etter å låne penger til lav rente? En låneagent kan hjelpe deg med å sammenligne lån for å finne de laveste effektive rentene.

Slik fungerer lån uten sikkerhet

For å forstå hvordan man kan låne penger med lav rente, må man først forstå hvordan renten på et forbrukslån blir bestemt.

 

Et forbrukslån er en form for lån uten sikkerhet. Det betyr at långiverne ikke kan ta pant i din eiendom eller andre formuesgjenstander, mot å låne penger til deg. Dersom du ikke eier noe, er dette derfor et lån som er aktuelt for deg. Det stilles lavere krav til usikrede lån enn det gjør til lån med sikkerhet, som for eksempel et boliglån.

 

Slik blir renten bestemt

Ettersom det ikke stilles noen krav til sikkerhet, tar långiveren på seg en større risiko ved å tilby forbrukslån. Långiveren må derfor sikre eventuelle tap på andre måter, og dette gjør de ved å sette en høyere risikopremie (rente) på lånet.

Dette er årsaken til at renten på usikrede lån er høyere enn renten på et lån med sikkerhet. I tillegg blir renten bestemt basert på en individuell kredittvurdering av hver enkelt søker.

 

Nominell og effektiv rente

Den årlige nominelle renten er grunnrenten på lånet, og omfatter ikke alle kostnadene knyttet til et lån. Nominell rente er markedsbasert, i tillegg til å avhenge av hvor stor risiko banken er villig til å påta seg i hvert enkelt tilfelle. Du kan derfor ikke vite hva slags nominell rente du får tilbud om før du søker om lån.

Den effektive renten består av nominell rente, i tillegg til alle andre gebyrer og kostnader som følger med på lånet. Dette kan for eksempel være termin- og etableringsgebyr. Det er på grunn av den effektive renten at du kan slippe billigere unna ved å refinansiere forbruksgjeld i et nytt lån.

 

Endelig tilbud om rente varierer

Når bankene skal gi deg som kunde et tilbud om rente, gjør de dette basert på markedet og din individuelle kredittvurdering. Det innebærer at de blant annet ser på inntekt, livssituasjon og eventuelle betalingsanmerkninger. Dersom du har høy inntekt, får du trolig tilbud om en lavere rente fordi långiver klassifiserer deg som en kunde med lav risiko.

Har du derimot lav inntekt og har allerede samlet opp gjeld, kan løsningen være å søke sammen med en medlåntaker. Samlet sett kan dere få en bedre kredittscore ved å være to.

Ettersom renten varierer mellom flere banker og långivere, er det lurt å sammenligne ulike aktører som tilbyr forbrukslån før man takker ja til en avtale. Dette gjelder spesielt hvis man er ute etter å låne penger med lav rente. Det enkleste er å søke om lån via en låneagent – da blir jobben med å sammenligne tilbud gjort for deg av profesjonelle.

Axo Finans

Låneagenten Axo Finans

Søk lån via låneagenten Axo Finans når du vil låne penger med lav rente. Med Axo Finans får du svar på dagen, og finner raskt ut av hvilken långiver som har lavest effektiv rente. Søknader via Axo Finans er uforpliktende og koster ingenting for kunder.

 

Den som tilbyr lån setter renten

Dersom du søker lån via en låneagent, kan det være greit å huske på at det ikke er låneagenten som bestemmer renten. Låneagenten er kun en formidler av lån – det er bankene og långiverne selv som gjør kredittvurderingen av hver enkelt søknad, og deretter bestemmer hvor stor risiko de er villig til å ta.

Låneagenten har dermed ingen påvirkning på om du får tilbud om å låne penger til lav rente. Derimot sender låneagenten søknaden videre til alle sine banker samtidig, noe som bidrar til at prisene på markedet holdes nede.

Les mer: Slik finner du beste forbrukslån

Årsaker til at noen trenger å låne penger til lav rente

Det finnes utallige grunner til at noen behøver et usikret lån. Vi har listet opp de viktigste grunnene:

 

Refinansiering

Når tidligere lån blir vanskelig å håndtere, kan det være en idé å refinansiere gjelden. Det kan være veldig kostbart å betale ned på forskjellige lån og gjeldsavtaler samtidig, fordi man betaler dobbelt i gebyrer og avgifter. Å refinansiere gjelden innebærer at man samler alle tidligere lån i et nytt og større lån, og deretter får en ny gjeldsavtale.

Ved å samle alle lånene sine, kan man få mye bedre oversikt over økonomien. Man får kun én faktura og én innbetaling hver måned. Dette betyr færre kostnader i gebyrer.

Refinansiering av gjeld fører også til at man får penger til overs. De fleste långivere er villig til å tilby en lavere rente, jo høyere lånesummen er. Dermed kan du velge å spare penger, ha større økonomisk spillerom eller bli gjeldsfri raskere enn planlagt.

 

Renovering og oppussing

Mange velger å ta opp forbrukslån i forbindelse med renovering og oppussing. Dette er typiske prosjekter hvor det er vanskelig å beregne budsjettet på forhånd, og kostnadene raskt kan bli høyere enn man hadde regnet med. Heller enn å sette prosjektet på pause, velger noen å ta opp et forbrukslån for å ha økonomisk spillerom.

 

Uforutsette utgifter

Uforutsette utgifter er en svært vanlig årsak til å velge forbrukslån. Ekspertene anbefaler at man har spart opp en økonomisk buffer som tilsvarer 1-3 månedslønner, for å dekke nettopp utgifter som ikke var forventet. Dersom du ikke har en slik buffer, kan løsningen være å låne penger. Regningene må betales, og det er bedre å få dem unna enn å ende opp med forsinkelsesgebyrer og inkasso.

 

Realisere planer og drømmer

Forbrukslån benyttes også ved oppstart av prosjekter eller realisering av planer. Dette kan for eksempel være å starte en bedrift, reise på ferie, feire bryllup eller lignende. I Norge kan man låne opptil 500 000 kroner i usikrede lån, noe som betyr at man har stor handlefrihet til å låne akkurat så mye som man trenger.

Forbrukslån er et fleksibelt lån

Når du søker om et forbrukslån, trenger du ikke å oppgi hva du skal bruke pengene på. I tillegg stilles det lavere krav til forbrukslån enn til for eksempel boliglån, slik at det går raskt å få pengene på konto. Har du mulighet til å betale ned raskere enn avtalt, eller innfri lånet i sin helhet før fristen, er det ingen ekstra kostnader forbundet med å gjøre dette. Et forbrukslån er derfor en svært fleksibel måte å låne penger på.

Samtidig kan et forbrukslån være kostbart, og derfor er mange ute etter å finne den beste renten. Ved å søke via en låneagent blir denne jobben gjort for deg. Låneagenten sørger for at du kan låne penger til lav rente, og bistår med profesjonell hjelp underveis dersom det er behov for det.

refinansiering av gjeld
Font Resize