Et kommersielt samarbeid med Crew Media.

Axo form

15,9% 100.000 o/5 år Kost40256 Tot140256

Ta lån

Å ta lån kan gi deg økonomisk frihet i en kortere periode, og kan lønne seg når det oppstår uventede utgifter eller når du trenger å finansiere noe raskt.

Mange bruker forbrukslån til å finansiere planer, arrangementer, oppussing, hvitevarer eller lignende, og anser lånet som helt nødvendig for å kunne gjennomføre et prosjekt eller et kjøp.

 

Vurderer du å ta lån? Videre i denne artikkelen skal vi fokusere på forbrukslån, og på hva du bør tenke over før du låner.


Hva bør du se etter?

Det finnes noen låneaktører som er litt dyrere enn andre på lånemarkedet, og du kan spare mye på å gjøre grundige undersøkelser før du signerer en låneavtale. Når du skal se etter et lån som passer for deg bør du blant annet se etter:

  • Effektiv rente
  • Lånevilkår
  • En seriøs aktør
  • Fleksibel nedbetalingstid

Når du søker lån vil banken eller långiveren foreta en individuell vurdering av din livssituasjon. Det vil si at de vurderer hvorvidt det innebærer en høy eller lav risiko å innvilge et lån til deg, og om lånet er forsvarlig i henhold til din betalingsevne. Dersom du ikke klarer å betale tilbake pengene, bør du ikke ta lån i utgangspunktet. Det er dette som skiller de seriøse aktørene fra de mindre seriøse. Dette er noe Finanstilsynets retningslinjer også holder et høyt fokus på, slik at du som kunde skal føle deg trygg på lånemarkedet.


Teksten med liten skrift

Mannsperson ser på mobiltelefon

Et lån med gode vilkår er et lån som ikke innebærer unødvendige kostnader utover vanlige gebyrer med fornuftige summer, og med en fleksibel nedbetalingstid. Dette vil si at selv om du har valgt en nedbetalingstid på for eksempel fem år, skal du ha mulighet til å betale det ned innen for eksempel to år uten at det koster deg noe ekstra.Aktøren som tilbyr lån er pliktet til å fortelle deg om alle vilkår, betingelser og annen informasjon før lånet blir innvilget.

Det er viktig at du setter deg godt inn i og forstår denne informasjonen før du signerer låneavtalen. Det vil si at du må sette deg inn i hva totalkostnadene blir, og hvorvidt det vil lønne seg for deg å ta lån. Vurder dette opp mot din økonomiske situasjon, og sett gjerne opp et månedsbudsjett for å få en økonomisk oversikt.Husk at lånet blir dyrere totalt sett jo lengre nedbetalingstid du velger. Selv om det kan være fristende å velge 15 år for å få lavere terminbeløp, er det kanskje mer fornuftig å velge en nedbetalingstid på 5 år.


Effektiv og nominell rente

Når du får et lånetilbud vil du ofte se to ulike renter: En nominell rente og en effektiv rente. Disse betyr følgende:


Nominell rente

Den nominelle renten er grunnrenten på lånet. Dette er en rente som banken eller långiveren vurderer individuelt, noe som innebærer at renten på lån fra samme aktør med samme sum kan variere fra kunde til kunde. Denne renten blir satt etter kundens økonomiske situasjon og hvor høy risiko det vil innebære for banken eller långiveren å innvilge lånet til den spesifikke kunden.


Effektiv rente

Den effektive renten er grunnrenten pluss alle kostnader som termingebyrer, fakturagebyr og eventuelle andre kostnader. Denne renten vil fortelle deg noe om hva de totale kostnadene kan bli dersom du velger å ta lån. Det er også denne renten du bør se etter når du får et lånetilbud. En lav nominell rente betyr ikke nødvendigvis et rimeligere lån dersom den effektive renten er svært høy.

Les mer: Lån med lav rente


Når kan det være nødvendig å ta lån?

Refinansieringslån

Det vil alltid være ulike grunner til hvorfor det vil være nødvendig for noen å ta lån, og den grunnleggende årsaken er at det har oppstått et behov som låntakeren ønsker å få dekket. Det kan være behov som:

 

  • Renovering av bad, kjøkken eller andre rom i hjemmet
  • Uforutsette utgifter som en ødelagt vaskemaskin eller et kjøleskap
  • Ferieplaner, andre planer eller prosjekter
  • Refinansiering

 

Enkelte velger å låne penger, mens andre velger å sette av penger. Så lenge du har kontroll på din egen betalingsevne er det fullstendig opp til deg.

 

Men kan det være lønnsomt å ta lån? Ja, i noen tilfeller – så lenge du har en nedbetalingsplan du følger og et lån med gode renter og vilkår. Det kan for eksempel lønne seg å renovere dersom det kan øke boligverdien.

 

Det kan også lønne seg å refinansiere gammel gjeld til fordel for bedre renter og vilkår, og for en bedre økonomisk oversikt. Sistnevnte årsak kan faktisk spare deg for mange tusenlapper dersom du har flere ubetalte kredittkort og smålån. Refinansiering betyr lavere faste utgifter hver eneste måned.


Sammenlign lån før du tar lån

Vurderer du å ta lån? Det kan være lurt å sammenligne lånetilbud før du takker ja, ettersom noen långivere har høyere rente enn andre. Dette kan du enkelt gjøre gjennom en finansagent som Axo Finans. Axo Finans sammenligner kun banker og långivere som er seriøse aktører, men som også tilbyr noen av de beste vilkårene på markedet.

 

Axo Finans tilbyr en formidlingstjeneste der de sender søknaden din videre til alle sine samarbeidspartnere, som er blant de beste bankene og långiverne i landet. En rådgiver vil sammenligne lånetilbudene for deg og komme tilbake til deg i løpet av kort tid med det beste tilbudet for deg. Dette baseres på de opplysningene du har oppgitt i søknaden.

 

Fordelen med å sammenligne lån på denne måten er at bankene og långiverne konkurrerer om å få akkurat deg som kunde, og du vil dermed få tilbud om den beste renten de har mulighet til å tilby. Dette er en helt uforpliktende og kostnadsfri tjeneste, og passer for deg som ønsker å undersøke lånemarkedet.

Font Resize