I samarbeid med låneagenten Axo Finans hjelper vi deg med å spare penger. Med disse enkle grepene kan du få penger til overs hver eneste måned.
1. Få oversikt med et budsjett
Et budsjett er nyttig for alle, uansett om du har god råd eller stram økonomi. Med et budsjett kan man danne seg et mer realistisk bilde av hva pengene går til, og man finner fort ut hvilke unyttige utgifter man kan redusere eller kutte helt. For å sette opp et budsjett kan du ta for deg nettbankaktivitetene dine fra forrige måned, og starte med å luke ut alle faste utgifter. Er det noe her som kan kuttes? Abonnerer du på en tjeneste som du har glemt? Må du virkelig bruke så mye penger på dagligvarer?
Et budsjett hjelper deg å spare penger hver måned.
Deretter samler du alle variable utgifter du har i løpet av en måned. Disse er typisk sett kostnader knyttet til kiosk og mat, klær og sko, kino, alkohol, tobakk osv. De aller fleste blir overrasket over hvor mange kroner i måneden som går til unødvendige kjøp, og så snart du har fått oversikt er det enklere å bruke litt mindre.
2. Bruk mindre penger ved å kjøpe brukt
Du kan spare mye penger på å kjøpe brukt. Er det virkelig nødvendig å kjøpe en flunka ny PC, eller finnes det gode alternativer på bruktmarkedet? Flere av produktene som ligger ute på Finn.no og tilsvarende er ubrukte, men selges for under halvparten av utsalgspris.
I stedet for å kjøpe alt du trenger og har lyst på med en gang behovet oppstår, kan du skrive det ned i en liste. Deretter følger du med på hva som blir lagt ut til salgs. På Finn kan man sette opp automatiske søk og varsler, slik at du får beskjed med en gang aktuelle produkter blir lagt ut.
Les mer: Spare penger refinansiering
3. Undersøk om det lønner seg å bytte bank
Dersom du har et boliglån eller annen gjeld, bør du undersøke hva du betaler i renter og gebyrer. Det er nemlig mulig å forhandle med banken om å få bedre vilkår eller flytte hele lånet til en annen bank, dersom du mottar et bedre tilbud fra annet hold.
Det samme gjelder tjenester som forsikring, mobilabonnement, TV, internett osv. Her kan det potensielt være mye å spare.
Les mer: Alt du trenger å vite om lån

4. Refinansier kredittkort og forbruksgjeld
Det er også mulig å refinansiere usikrede lån for å motta bedre avtaler eller samle ulike lån, dersom du har flere slike. Det gjelder for eksempel kredittgjeld, forbrukslån, forbruk på avbetaling og tilsvarende.
Et refinansieringslån innebærer at man tar opp et nytt lån for å slette den gamle gjelden, og deretter får et nytt lån med en ny avbetalingsplan å forholde seg til. Dersom du klarer å oppnå en bedre rente på det nye lånet enn hva du hadde på det gamle, kan du spare store beløp hver måned.
Er det snakk om store beløp vil en justering av renten ha utrolig mye å si.
I samarbeid med låneagenten Axo Finans får du hjelp med refinansiering
5. Sett opp en måltidsplanlegger
En måltidsplanlegger hjelper deg å handle smartere. Ved å planlegge måltidene blir det enklere å handle på salg og du unngår unødvendige turer i matbutikken. Planlegg måltidene en uke av gangen, gjerne samme dag som du tar storhandelen. Ikke mist motet hvis du ikke klarer å følge planen til punkt og prikke, men la det heller være fleksibilitet til å endre planene.
I måltidsplanleggeren bør du også planlegge lunsj, ikke bare middag. Du kan spare mange tusen kroner i året på å slutte å kjøpe lunsj hver dag, men heller smøre matpakke eller ta med middagsrester. Det krever disiplin og viljestyrke, men det er verdt det når du kan bruke pengene på noe du har spart til lenge!
6. Sett deg sparemål
Det siste punktet handler om å spare penger med mål og mening. Ved å skrive ned målene og spore dem fra uke til uke, vil du bli motivert og fokusert. Fortell gjerne omgangskretsen din hva du har satt deg som mål. På samme måte som å skrive noe ned, hjelper det å si det høyt. Noen sparemål kan for eksempel være:
- Sette tusen kroner på sparekonto hver måned
- Ikke bruke penger på klær denne måneden
- Spare 500 kroner i måneden for å kjøpe ny telefon om ett år
- Spare 10 000 kroner som skal brukes på ferie neste sommer
Ved å dedikere egne kontoer i nettbanken til sparemålene, unngår du å bli fristet til å bruke pengene som står der til andre ting. Du bør også sette opp faste trekk fra lønnskontoen din, slik at sparingen skjer automatisk.
Lykke til!